Cardiac Rehab and Hospital Fitness Equipment Repair
Hospital Cardiac Rehab and Medical Fitness FAQs
Do you service the treadmills and recumbent cross trainers in a cardiac rehab room?
Yes. Treadmills, NuStep and SciFit recumbent cross trainers and steppers, Spirit’s rehab line, recumbent bikes, upper body ergometers and strength equipment are all part of what we repair and maintain in Texas hospitals, on one visit and under one plan. Our technicians are factory trained.
How do you work with our hospital’s vendor and infection-control rules?
Tell us what they are when you request the quote and the visit is planned around them. Visits are booked through your facilities or clinical engineering team, our technician checks in and badges as you direct, and the rules you set for contractors in patient-care areas apply. Credentialing that goes further, such as immunization records or a vendor registration service, is worth raising at the quote stage so it is settled before anything is booked.
Is rehab exercise equipment a medical device?
Sometimes. It depends on the manufacturer’s labeling, not on the machine: FDA classifies powered exercise equipment intended for medical purposes as Class I under 21 CFR 890.5380, while the same kind of treadmill sold for general fitness is not regulated as a device. Either way our work is repair and maintenance to the manufacturer’s specification.
Do you service the defibrillator, oxygen or ECG telemetry?
No. Life-saving and monitoring equipment belongs to your clinical engineering or biomedical team and its own vendors. We service the exercise equipment — treadmills, recumbent cross trainers, bikes, upper body ergometers and strength equipment — and leave anything clinical in the room as we found it.
Can visits be scheduled around program sessions?
Yes, and they should be. Tell us when the room is quietest — early, late or between session blocks — and the visit is timed to it. Machines are taken out of service as they are worked on, so the program keeps running.
Do we get a service record for each machine?
Yes. A machine-by-machine report is provided at every maintenance tier, not just the top one: make and model, the date and technician, the checks carried out and what was found. It files against the asset in your own system, and it is the record that answers the question asked after an incident.
Do you also service hospital medical fitness centers?
Yes. A medical fitness center runs a full commercial cardio and strength floor with health-club hours, and it is serviced like one: treadmills, ellipticals, bikes, selectorized and plate-loaded strength, functional trainers. Preventive maintenance can cover it and the rehab room under one plan.
Does warranty work cost the hospital anything?
Where the machine is covered and we are an authorized servicer for that brand, the labor and travel are billed to the manufacturer rather than to you. Where we are not, or the fault is not covered, we tell you before doing the work and it is quoted like any other repair — nothing starts without an approved quote.